Veelgestelde vragen onderhoud

1. Hoe maak je een houten gevel schoon?

Het is belangrijk om één keer per jaar het hout schoon te maken met een zachte spons of borstel en wat water. Door het vuil van je gevel te verwijderen blijft er minder vocht op de gevel staan. Dat is positief voor de levensduur van het hout. Heb je een onbehandelde gevel? Dan mag je een klein beetje groene zeep toevoegen, maar let op: wel de zeepresten goed afspoelen! 

2. Welke schoonmaakmiddelen zijn geschikt voor het reinigen van een houten gevel?

Voor het verwijderen van vuil, schimmel en alg kan 'Finncleaner Huoltopesu' gebruikt worden. Is je gevelbekleding sterk vervuild? Kies dan voor 'Mould Removal' en schilder het hout na gebruik. 

3. In hoeverre tasten vergrijzing en vervuiling de gevel aan?

Vergrijzing tast de technische conditie van het hout niet aan. En ook schimmelvorming op de gevelbekleding levert in de meeste gevallen geen schade op. Ze geven wel verkleuringen en dan wordt het een kwestie van persoonlijke smaak. 

4. Na hoeveel jaar moet het hout weer geschilderd worden?

Transparante systemen hebben een hogere onderhoudsfrequentie dan dekkende systemen. Bij dekkende kleuren beperkt het periodieke onderhoud zich meestal tot het bijwerken van beschadigingen en verwijderen van vuilaanhechting en/of algengroei. Transparante systemen moeten periodiek opnieuw worden aangebracht. Dit is ongeveer na 3 tot 5 jaar, afhankelijk van de weersinvloeden. 

5. Waar moet je opletten bij het opnieuw schilderen van je gevel?

Kaal, schraal of beschadigd hout kun je opnieuw schilderen met onze speciale onderhoudsproducten. Maak de gevel goed schoon en behandel het kale hout eerst met de speciale InterFaca primer. Eventueel kun je het hout licht opschuren met een schuurspons en het stof verwijderen. Tot slot breng je minimaal twee lagen verf aan volgens de productomschrijving. 

Let op: De vochtigheid van het hout moet minder zijn dan 18°C, de omgevingstemperatuur tijdens het aanbrengen en drogen moet meer zijn dan 10°C en de relatieve vochtigheid minder dan 80%. 

6. Waar kan ik een nieuw blik retoucheerverf bestellen?

Wij hebben een aantal blikken retoucheerverf standaard op voorraad liggen, maar je kunt de verf ook rechtstreeks bestellen bij Finnpaints. Ze zijn per mail te bereiken via info@finnpaints.nl of telefonisch via 0165-510288

7. Wat is het uitvalspercentage?

Houd rekening met een uitval van 5 à 10%. Hout is en blijft een natuurproduct.