Configurator

Hout als gevelbekleding

"Goede architectuur ontstaat vanuit bescheidenheid, omdat er te veel mogelijkheden zijn." - Rem Koolhaas, architect

Architectuur bestaat uit vele facetten. Naast het belangrijke technische bouwkundige gedeelte, is de esthetische kant een groot onderdeel. De uitstraling van een gebouw zegt iets over de persoonlijkheid van zijn vormgever. Een perfect tijdloos ontwerp kan ontstaan wanneer de wensen van de opdrachtgever samenkomen met de ideeën en visie van de architect. Materiaalgebruik is daarbij belangrijk, het moet kloppen en naadloos aansluiten op het ontwerp.

Hout is met zijn warme en natuurlijke uitstraling een veelzijdig product. En tegelijk ook een duurzame keuze:

  • Hout is een natuurproduct én hernieuwbaar
  • Hout kan CO2 opslaan
  • Het heeft een hoge isolatiewaarde en houdt warmte binnen
  • Hout met PEFC of FSC keurmerk wordt met oog voor mens en milieu geproduceerd

Inspiratie

Duurzaam hout

Oog voor de natuur

“De binnenkant van een huis verpersoonlijkt de privéwereld; de buitenkant ervan maakt deel uit van de buitenwereld.” - Stephen Gardiner, architect

Nieuwe inzichten hebben er de laatste decennia voor gezorgd dat duurzaamheid een belangrijk punt is. En omdat de wereld steeds voller wordt gebouwd, is de vraag naar meer natuur in de bebouwde wereld duidelijker hoorbaar.

Onze producten zijn gecertificeerd met het PEFC-keurmerk of het FSC-keurmerk. Dit betekent dat al ons hout uit duurzaam beheert bos komt. Voor iedere omgekapte boom worden vier nieuwe bomen geplant, waardoor een dynamisch boslandschap ontstaat.

  • FSC
  • PEFC

De juiste uitstraling

“Hout is een prachtig product. Je kunt het zo saai of spannend maken als je wil.” - Atze Atsma, eigenaar InterFaca

De kracht van een houten gevel zit 'm in zijn diversiteit. Binnen de mogelijkheden die onze producten met zich meebrengen, kun je de uitstraling kiezen die past bij jouw project. De detaillering kan zitten in het lijnenspel die wordt gecreëerd door het houtprofiel.

Ook in de afwerking kun je, met een dekkende verf, kiezen voor een knallend statement. Of kun je juist teruggaan naar de eenvoud. En het hout onbehandeld laten, zodat het op natuurlijke wijze vergrijst en opgaat in de natuur.

Houtprofielen

Afwerking

Onbehandeld vergrijst natuurlijk

Natuurlijke vergrijzing

De authentieke uitstraling en het duurzame karakter maken onbehandeld hout zeer geliefd. Een houten gevel leeft. En zal zich in de eerste jaren aanpassen aan zijn nieuwe omgeving. De invloed van regen, zon en wind gaan zijn sporen achterlaten. Daar waar natuurlijke vergrijzing vaak prachtig wordt gevonden, is deze vergrijzing niet altijd egaal en kunnen er bijvoorbeeld donkere vlekken ontstaan als gevolg van regenwater.

Eric de Munck van Centrum Hout en Jos Creemers van Stichting Hout Research leggen uit hoe onbehandeld hout zich gedraagt;

> Interview Eric de Munck & Jos Creemers

Woodbox voor professionals

Iedere houtsoort heeft zijn eigen karakter en structuur. Kiezen voor het juiste product is dan ook niet eenvoudig. Wij vinden dat je hout eerst in het echt moet kunnen zien en voelen. Wanneer je het in je handen hebt en door je vingers kunt laten glijden, kun je tot de juiste combinatie van materialen, structuren en lijnen komen.

In onze Woodbox voor professionals ontdek je de verschillen tussen VäriWood, DumoWood, LarxWood en NaturalCladding.

> Woodbox aanvragen

Meer info