Houtprofielen

Een houtprofiel geeft aan hoe de zijkanten van een houten plank in de lengterichting zijn geschaafd. Vaak heeft de ene zijde een groef en de andere zijde een afgewerkte rand. Op deze manier kunnen de planken -ook wel rabatdelen genoemd- makkelijk in elkaar worden geschoven.

Er zijn verschillende houtprofielen zoals Zweeds rabat, Channelsiding, Rhombus, Vellingdeel en Board r3. Ieder profiel heeft zijn eigen uitstraling, afmeting en manier van bevestigen. 

Zweeds rabat profiel

Het Zweeds rabat profiel loopt van de ene zijde naar de andere zijde licht taps toe. Toegepast op een gevel oogt het als stapelbare gepotdekselde rechte planken. Het grootste voordeel van Zweeds rabat ten op zichte van rechte planken is dat er geen opening tussen de planken zit. Door deze strakke sluiting -2 à 3 mm- tussen de planken kan wind en regen niet binnen dringen en wordt de achtergevel beschermd.

Channelsiding profiel

Channelsiding heeft aan beide zijde in de lengterichting rechte uitsparingen. Wanneer channelsiding op een gevel wordt geplaatst schuiven deze uitsparingen bijna naadloos in elkaar. Hierdoor ontstaat er een natuurlijk afwateringsprofiel die regenwater snel kan afvoeren. Vocht krijgt geen kans om door te dringen in de achterwand en het achterliggende materiaal. Dit maakt het profiel erg populair voor horizontale geveltoepassingen.

Een ander bijkomend voordeel van de rechte uitsparingen is dat er nog een kleine extra inkeping mogelijk is. In deze extra uitsparing kunnen spijkers en nagels onzichtbaar -secret nailing, SN- worden verwerkt. Dit geeft de gevel een moderne, strakke uitstraling.

In één oogopslag is hieronder te zien dat iedere houten gevelbekleding zijn eigen afmeting en 'channelsiding-vorm' heeft. 

Rhombus profiel

Het Rhombus profiel heeft veel weg van de vorm van een wiebertje, ruitvormig. Beide zijde van de plank zijn in de lengterichting afgeschuind onder een gelijke hoek van +/- 15°. Deze licht hellende vorm maakt dat Rhombus veelal wordt gebruikt voor horizontale geveltoepassingen. Het regenwater kan er namelijk makkelijk aflopen.

Bij plaatsing op de gevel zal er altijd ongeveer 1 cm ruimte tussen de houten planken zitten, een zogenaamde open gevel. Deze ruimte zorgt ervoor dat de achterliggende wand en het materiaal goed kunnen ademen. En geeft het geheel tevens een luxe uitstraling.

Board r3 profiel

Board r3 profiel zijn rechte planken die over de gehele lengte afgeronde hoeken heeft. Deze planken worden ook wel potdekselplanken genoemd en verwijst naar een manier waarop de houten planken op de gevel kunnen worden geplaatst. 

Doorgaans wordt Board r3 als open gevelbekleding toegepast, zowel verticaal al horizontaal. Hierbij hebben de houten planken een onderlinge afstand variërend van 7 mm tot 10 mm voor een optimale ventilatie van de achtergevel. De open constructie zorgt er tevens voor dat er geen constructieve spanningen kunnen optreden. In de regel gaat open gevelbekleding dan ook langer mee dan gesloten gevelbekleding.

Ook leent dit profiel zich uitstekend als buiten lamellen om het zonlicht te breken of directe inkijk te verminderen. En wanneer de rechte planken in verschillende breedtes met elkaar worden gecombineerd ontstaat een speels barcode effect.  

Vellingdeel (tong en groef)

Het vellingdeel profiel heeft aan de ene zijde over de gehele lengte een tong en op de andere zijde een groef over de gehele lengte. Hierdoor schuiven de planken eenvoudig in elkaar als ze horizontaal worden toegepast op de gevel.

Kenmerkend voor vellingdeel zijn de afgeschuinde hoeken, waardoor er visueel een soort v-naad ontstaat die er elegant uitziet. Bijkomend voordeel van deze schuine hoeken is dat het regenwater er makkkelijk af loopt en er niet in blijft staan.