Configurator

Houtprofielen

Houten gevelbekleding is er in verschillende soorten, maten en vormen. De vorm, ofwel profiel die het hout heeft, bepaald de 'look en feel' van je gevel. De meest bekende profielen zijn: zweeds rabat, channelsiding, rhombus, shiplap en board.

Om deze verschillende profielen te maken, worden de planken in de lengterichting volgens een patroon geschaafd. Hierbij heeft de ene zijde vaak een soort inkeping en de andere zijde een afgewerkte rand. Op deze manier kunnen de planken makkelijk in elkaar worden geschoven.

Zweeds rabat

Profiel zweeds rabat

Zweeds rabat loopt van de ene zijde naar de andere zijde licht taps toe. Toegepast op een gevel oogt het als stapelbare gepotdekselde rechte planken.
Het grootste voordeel van dit houtprofiel ten op zichte van rechte planken is dat er geen opening tussen de planken zit. Door deze strakke sluiting -2 à 3 mm tussen de planken- kan wind en regen niet binnen dringen en wordt de achtergevel beschermd.

Meer zweeds rabat

Profiel channelsiding

Profiel channelsiding

Channelsiding heeft aan weerszijde rechte uitsparingen die bijna naadloos in elkaar schuiven bij de montage. Hierdoor ontstaat er een natuurlijk afwateringsprofiel die regenwater snel afvoert en vocht geen kans krijgt om door te dringen in de achterwand.
Bijkomend voordeel van de rechte uitsparingen is de mogelijkheid om spijkers en nagels onzichtbaar -secret nailing, SN- te verwerken doormiddel van een extra uitsparing.

Meer channelsiding

Profiel rhombus

Profiel rhombus

Het rhombus profiel heeft veel weg van de vorm van een wiebertje, ruitvormig. Beide zijde zijn in de lengterichting afgeschuind onder een gelijke hoek van 15°. Deze licht hellende vorm maakt dat rhombus veel wordt gebruikt voor horizontale geveltoepassingen. Het regenwater kan er namelijk makkelijk aflopen.
Bij montage moet er altijd ongeveer 1 cm ruimte tussen de houten planken zitten, zodat de achterliggende wand en het materiaal goed kunnen ademen. 

Meer rhombus

Board r3 profiel

Profiel board r3

Board r3 zijn rechte planken die over de gehele lengte afgeronde hoeken heeft en wordt doorgaan als open gevelbekleding toegepast. Hierbij hebben de houten planken een onderlinge afstand variërend van 7 mm tot 10 mm voor een optimale ventilatie van de achtergevel. De open constructie zorgt er tevens voor dat er geen constructieve spanningen kunnen optreden.

Ook leent dit profiel zich uitstekend als buiten lamellen om het zonlicht te breken of directe inkijk te verminderen. En wanneer de rechte planken in verschillende breedtes met elkaar worden gecombineerd ontstaat een speels barcode effect.

Meer board r3