Configurator

Onderhoud

1. Hoe maak je een houten gevel schoon?

Het is belangrijk om één keer per jaar het hout schoon te maken met een zachte borstel en wat water. Door het vuil van je gevel te verwijderen blijft er minder vocht op de gevel staan. Dat is positief voor de levensduur van het hout. Heb je een onbehandelde gevel? Dan mag je een klein beetje groene zeep toevoegen, maar let op: wel de zeepresten goed afspoelen! 

2. Welke schoonmaakmiddelen zijn geschikt voor het reinigen?

Voor het verwijderen van vuil, schimmel en alg kan 'Finncleaner Huoltopesu' gebruikt worden. Is je gevelbekleding sterk vervuild? Kies dan voor 'Mould Removal' en schilder het hout na gebruik. 

3. In hoeverre tasten vergrijzing en vervuiling de gevel aan?

Vergrijzing is een natuurlijk proces en heeft normaal gesproken geen effect op de levensduur van de gevel. Vervuiling werkt algengroei en schimmelvorming in de hand en kan in sommige gevallen tot schade leiden. Met periodiek schoonmaken wordt dit voorkomen. 

4. Na hoeveel jaar moet het hout weer geschilderd worden?

Transparante systemen hebben een hogere onderhoudsfrequentie dan dekkende systemen. Bij dekkende kleuren beperkt het periodieke onderhoud zich meestal tot het bijwerken van beschadigingen en verwijderen van vuilaanhechting en/of algengroei. Transparante systemen moeten periodiek opnieuw worden aangebracht. Dit is ongeveer na 3 tot 5 jaar. De periode is sterk afhankelijk van het systeem en de weersinvloeden. 

5. Waar moet je opletten bij het schilderen van je gevel?

Kaal, schraal of beschadigd hout kun je opnieuw schilderen. Maak de gevel goed schoon en behandel het kale hout eerst met de speciale InterFaca primer. Eventueel kun je het hout licht opschuren met een schuurspons en het stof verwijderen. Tot slot breng je minimaal twee lagen verf aan volgens de productomschrijving. 

6. Waar kan ik retoucheerverf bestellen?

Wij hebben een aantal kleuren retoucheerverf standaard op voorraad liggen, maar je kunt de verf ook rechtstreeks bestellen bij Finnpaints. Ze zijn per mail te bereiken via info@finnpaints.nl of telefonisch via 0165-510288